Allmän kirurgi

Allmän kirurgi

Vår personal har gedigen och lång erfarenhet vilket ger dig som patient goda förutsättningar för en lyckad behandling. Vi bedriver specialistsjukvård med hög kvalitet med målet att erbjuda dig behandling med korta väntetider, lugn och trygg miljö och ett personligt bemötande.

 

Vår specialitet är kirurgi, och hos oss kan du få kirurgisk behandling inom tex nedanstående områden.

Anorektala besvär

 

ANALKLÅDA

 

Problem/besvär

Kan till exempel bero på hemorrojder, fistlar, inkontinens, hudsjukdom, svamp mm

 

Behandling

Riktar in sig mot orsaken till problemet. Man får råd om hur man hanterar den personliga hygienen;  allt för frekvent tvättande kan till exempel skada och orsaka besvär.

Rekommendationer finns om luftiga kläder och lokal behandling med receptfria och receptbelagda läkemedel.

 

 


HEMORROJDER

 

Vad är hemorrojder?

Kring vävnaden i ändtarmen finns rikligt med blodkärl. När dessa vidgas och förlängs kallas det hemorrojder, s.k. åderbråck i analregionen

 

Behandling

Graden av besvär och storleken på hemorrojden avgör hur dessa bör behandlas. Det finns receptfria läkemedel att köpa samt även läkemedel som är receptbelagda. Man kan även behandling med gummiring. Den elastiska gummiringen drar sedan sakta ihop sig och blodförsörjningen till hemorrojden stryps. Detta leder till att vävnaden förstörs och inom loppet av 5-10 dagar stöts hemorrojden bort.

 

Eftervård

Det flesta har inget besvär efter behandlingen. Ibland kan molande värk uppstå som går över på något dygn. En del kan känna trängningar som vid avföring en tid efter behandlingen. Vid behov kan receptfria smärtstillande läkemedel användas. Hård avföring skall undvikas eftersom det skadar det behandlade området. Använd då medel som gör avföringen mjukare. Du behöver inget återbesök och ingen sjukskrivning efter en behandling med gummiring. Behöver Du komma i kontakt med oss efter behandling finns vi tillgängliga dygnet runt.

 SMÄRTA

 

Problem/besvär

Oklar smärta bör utredas med undersökning. Till exempel kan proktoskopi och rektoskopi behöva göras eller vidare utredning av mag- tarmkanalen.

 

Behandling

Bör rikta in sig mot orsak och kan variera. Det kan vara såväl lokal behandling som behandling för problem med mag- tarmkanalen.

 

 

FISTEL

 

Vad är en fistel?

En analfistel är en förbindelse mellan ändtarmen och huden kring ändtarmsöppningen. Denna kan ge besvär som klåda, ömhet, svullnad eller sekretion.

 

Behandling

Oftast behöver kirurgisk behandling.

 

SPECIALISTLÄKARE


Dr Johan Raud

Överläkare, allmänkirurgi

ATHEROM

Atherom är en rundad hudförändring som kan ha en diameter på flera centimeter. Den bildas genom nedbrytning av epitelceller vilket leder till att innehållet blir talgartat. En knöl under huden kan då uppstå som kan ge besvär. Ett mindre kirurgiskt ingrepp i lokalbedövning kan då göras för att ta bort förändringen.

BRÅCK

Bråck orsakas av att muskler och bindväv i bukväggen är försvagad. Bukhinnan kan därför tryckas ut som en säck mellan muskelskikten och ge en bula. Denna bukhinna petar man tillbaka in i buken eller avlägsnar vid operationen och den försvagade muskulaturen förstärks med ett syntetiskt nät som man lägger in.

 

Bråck kan man till exempel få i ljumsken (ljumskbråck), bukväggen (till exempel navelbråck) eller i anslutning till gamla operationsärr (ärrbråck).

 

Behandling

För att förstärka bukväggen behöver man operera in ett nät. Det kan göras med öppen operationsmetod eller med titthålskirurgi. Under operation är man sövd och efteråt några timmar kan man åka hem. Man kan behöva ta smärtstillande några dagar. Man kan duscha som vanligt dagen efter operationen, men man bör inte bada innan såret är helt läkt. Om Du har ett arbete utan fysisk ansträngning kan man ofta återgå till arbetet utan sjukskrivning.

 

Innan Du åker hem bestämmer vi om behov av återbesök finns och Du får en tid. Har Du frågor eller funderingar efter operation är Du välkommen att kontakta oss dygnet runt.
LIPOM

Lipom (fettsvulst) är lik normal fettvävnad men oftast samlad till en svulst. Ytliga fettsvulster har i huvudsak kosmetisk betydelse, medan de djupare belägna kan orsaka trycksymtom. Ibland har man flera olika fettsvulster i olika storlek på olika ställen på kroppen. Fettsv


ulster går att operera bort i lokalbedövning. Ibland skickas dessa i väg för mikroskopisk undersökning så kallad PAD för att se att det just är en fettsvulst man opererat bort.
LYMFKÖRTELFÖRSTORING 

Tydligast brukar man känna förstorade lymfkörtlar på halsen, i armhålor eller i ljumskar. Misstänker man att man har en onormalt förstorad lymfkörtel bör man ta reda på varför. Man bör då vända sig till sin läkare på sin familjeläkarenhet. Anser man att lymfkörtel behöver opereras ut för att skickas iväg för mikroskopisk undersökning, s.k PAD, kan man ofta operera ut den i lokalbedövning.

MAGBESVÄR

Hur vår mage mår beror på allt ifrån vår livsstil till vad vi äter, och hur våra mage reagerar olika ifrån individ till individ. Våra magar reagerar till exempel olika när det gäller stress och kost. Att ha problem med magen är vanligt. Till exempel kan orsaken vara pga kosten eller sjukdom.

 

För att undvika att få magbesvär gäller det att följa ett par punkter för att magen ska må bra:

 

  • Bra kost, exempel på bra kost kan vara fibrer
  • Man ska undvika rökning och alkohol
  • Man ska undvika fet mat och ha regelbundna måltider
  • Undvika kaffe och stress
  • Motionera mycket kombinerat med god sömn

 

 

Läkarhjälp bör sökas vid dessa tillfällen:

 

  • Kraftig viktnedgång
  • Återkommande diarréer och viktnedgång
  • Mycket ont i magen och/eller hög feber
  • Blod och slem i avföringen
  • Om man känner sig slö och kissar mindre än vanligt

 

 


IBS

Kallas oftast för vår tid folksjukdom och innebär en orolig mage med gaser, förstoppning, diarré och värk. Det har beräknas att drygt 1 av 10 svenskar är drabbade där kvinnor mellan 20 och 40 år är mest vanlig. Idag finns det tyvärr ingen medicin mot IBS men den bästa lösningen är att ta hand om sin mage genom att äta rätt.

 Magkatarr (reflux)

Sura uppstötningar, magont och halsbränna brukar vara kännetecken på magkatarr. Detta uppstår då maginnehåll kommer upp i matstrupen vilket kan, i värsta fall, leda till en inflammation i matstrupen. Detta är enkelt behandlat med Omeprazol, dock kan man bli tvungen att gå igenom en gastroskopi för att få en bättre titt på matstrupen och magsäcken.
NAGELTRÅNG

När nageln skär in i huden kan bakterier tränga in och orsaka en infektion, vilket är följden av nageltrång. Man får en dunkande smärta i tån, oftast stortån, och huden bli alldeles svullen och varm. Anledningen till nageltrång kan vara för trånga skor eller felklippta naglar.

 

För att inte råka ut för nageltrång rekommenderar man därför rymliga skor och att klippa tånageln rakt över, inte för kort. Skulle de uppstå en infektion eller återkommande nageltrång bör du söka vård, extra viktigt om du har diabetes. Vid upprepade besvär kan man operera bort en bit av nageln och nagelanlaget. Detta kan göras i lokalbedövning. Efteråt får Du ett sår som bör läka innan du till exempel badar. Har Du frågor eller funderingar efter ingreppet finns vi tillgängliga dygnet runt.
PILONIDALCYSTA

Vad är en pilonidalcysta?

Pilonidalcysta brukar förekomma vid till exempel för mycket stillasittande arbete och är vanligare hos män kring tjugo års ålder. Orsak är troligen att ett hårstrå har tryckts tillbaka in i sin hårsäck, vilket bruka leda till en inflammation i hårsäcken. Om den inflammerade hårsäcken brister kan det bildas en liten kanal upp till huden, en så kallad fistel. Ofta rinner det lite vätska eller var från fisteln. Om bakterier kommer in genom fistelgången kan pilonidalcystan bli infekterad, och då får man en böld. Man brukar upptäcka detta genom att man känner en smärta vid ryggslutet ifrån bölden. Förekommer ingen smärta kan det istället börja rinna en illaluktande vätska ifrån samma område.

 

Behandling

Oftast behandling genom kirurgisk åtgärd genom ett snitt i den akuta bölden för att tömma den på var. Eftersom en pilonidalcysta ofta återkommer krävs det en operation för att bli av med den. Man blir då sövd. Såret läker under några veckor. Känner man att det kommer en vätska eller var ifrån ryggslutet bör man kontakta läkare. Om man snabbt får stark smärta eller ömhet runt ryggslutet bör man direkt söka vård.HÄSSLÖKLINIKEN

Vi är en privat vårdpartner med specialist-läkarmottagning i Mälardalen. Vi har avtal med regioner, med försäkringsbolag och tar emot direktbetalande patienter. 

KONTAKTA OSS


Adress: Flottiljgatan 67, 73122 Västerås

Email: info@hasslokliniken.se

Tel: 021-475 25 50

ÖPPETTIDER


Måndag - Fredag: 8-16

Lunchstängt: 12 - 13

Telefontid 

Måndag - Fredag: 7.45 - 9

Måndag - Torsdag: 13 - 15

TIDIGARE PLENT-KLINIKEN, NU HÄSSLÖKLINIKEN!

© Copyright. All Rights Reserved.